Museer

Tourfeber er over Haderslev med ny udstilling om kvinder og cykling

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Stor udstilling om kvinder og cykling åbnet på Slesvigske Vognsamling i Haderslev

Foto: Det store cykelhjul i femdobbeltstørrelse, de frivillige, der har bygget det og værkstedskoordinator i Historie Haderslev, Frede Poulsen yderst til højre. Frede har desuden stået for opbygningen af resten af udstillingen.

 

Tour de France kommer forbi Haderslev i Sønderjylland, og her markeres det på flere områder at den store internationale cykelbegivenhed lægger vejen forbi. 

Tirsdag eftermiddag var godt et halvt hundrede inviterede gæster de første til at opleve Historie Haderslevs nye, store udstilling på Slesvigske Vognsamling: ”Ud i friheden på to hjul”. Anledningen til udstillingen er Tour de France-feltets ridt gennem Sønderjylland denne sommer, men temaet kvinder og cykling fortæller en større historie om samfundets udvikling, fra de første cykler kom på gaden i begyndelsen af 1800-tallet til i dag.

Afdelingsleder i Historie Haderslev Mikkel Leth Jespersen bød velkommen til udstillingsåbningen, og han efterfulgtes af en række af engagerede indlæg.

Først var det biskoppen over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, der læste det forord op, hun har skrevet i det lille, illustrerede hæfte på 70 sider, der hører til udstillingen. I sin poetiske tekst betoner Marianne Christiansen den særlige frihed, det giver at kunne tage af sted på egne hjul. Og det særlige fællesskab, man har, når man cykler af sted sammen – man oplever det samme vejr, de samme dufte og de samme udfordringer. Det at cykle er en helt særlig måde at komme af sted på.

2022 er cyklens år i Haderslev

Dernæst fik viceborgmester og formand for Kultur og fritidsudvalget i Haderslev Kommune Kjeld Thrane ordet. Han understregede, at 2022 er cyklens år i Haderslev Kommune – ikke bare på grund af Tour de France, men også, fordi der til efteråret bliver kørt VM i mountainbike ved Haderslev. Derfor fletter cykeludstillingen sig ind i den række af aktiviteter, der er foranlediget af disse store cykelevents og indgår i fejringen af dem. Udstillingen indgår i rækken af tilbud, som Slesvigske Vognsamling giver Haderslevs borgere og turister.

Derefter fortalte Mikkel Leth Jespersen om idéen med at lave en udstilling med temaet kvinder og cykling. Generelt er kvinders historie underbelyst. Det gælder i særdeleshed kvinder og cykler, fordi netop kvinder har været flittige cyklister gennem historien. Allerede løbecyklerne i begyndelsen af 1800-tallet tog kvinderne til sig. Det samme gjaldt, da der kom pedaler på i 1860’erne. Cykler var fascinerende, ikke mindst med kvinder i sadlen, og cykelopvisninger trak nu store publikum. I slutningen af 1800-tallet havde cyklerne fået kædetræk, dæk og slange og blev et almindeligt benyttet transportmiddel. Der var dog kritiske røster, der mente, at kvinder ikke burde cykler, det var umoralsk og dårligt for frugtbarheden. Det holdt dog ikke kvinderne tilbage, og cykeludstillingen fortæller også historien om kvindelige cykelryttere fra de første pionerer i slutningen af 1800-tallet op til i dag, hvor Sønderjylland har fostret dygtige kvindelige cykelryttere som OL-deltageren på BMX Amanda Sørensen fra Haderslev og Nadine Bruhn, der kørte både professionel mountainbike og landevejscykling. Mikkel Leth Jespersen sluttede af med at takke de mange gode kræfter, der har bidraget til at realisere udstillingen.

Talerrækken blev afsluttet af Eva Kjer Hansen, medlem af Folketinget og byrådet i Kolding Kommune, der fortalte om, hvordan hun har brugt cyklen i sit velgørenhedsarbejde. Hun har både kørt Team Rynkeby og Skleroseforeningens Cykelnerven. Endelige klippede hun den røde snor, der åbnede udstillingen.

Gæsterne strømmede nu ind i den store rød/hvide særudstillingshal, hvor man først bliver mødt af et kæmpe cykelhjul, bygget på vognsamlingens bevaringsværksted. Rundgangen i udstillingen foregår på en smuk cykelbane i træ. I den fjerne ende af hallen er indrettet et fjernsynshjørne, hvor der kører en film med et cykelhold bestående af seks kvinder, der kører Tour de France-ruten gennem Haderslev Kommune. Deres ridt kommenteres af biskop Marianne Christiansen og museumsinspektør Nynne Sanderbo Martinusen, der fortæller om de steder, feltet kører forbi. Smukke dronebilleder viser Haderslev Kommune fra sin bedste side.

For de særligt Tour de France-interesserede er der et hjørne med Tour de France-cykler, trøjer og billeder fra cykelentusiasten Claus Ostenfeldts – kaldet Velo-Claus – store samling af cykelmerchandise.

Udstillingen blev modtaget med begejstring, og snakken gik ivrigt. Det lover godt for denne store satsning, der nu står og venter på, at Haderslevs borgere og sønderjyske turister finder vej til Slesvigske Vognsamling i Schaumanns gamle Klædefabrik.

Fakta:

Slesvigske Vognsamling, Simmerstedvej 1A, Haderslev 6100

Udstillingen løber fra den 15. juni til 23. oktober. Sommeren over er der åben fra 10-16, mandag lukket.

Follow Us

banner højre side artikel

Blog list ad

Popular Post

People's Poll

Har du årskort til en attraktion?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner

Social & newsletter

© 2010-20 Ferieaktivitet.dk. All Rights Reserved.Design & Development by Ferieaktivitet

Search